3 valkuilen bij het vergelijken van je zorgverzekering

S-Fin Myburgh Zevenaar Zorgverzekering vergelijken

Het einde van het jaar nadert en de maandpremies van de zorgverzekeringen voor 2022 zijn bekend. Wij snappen dat het lastig is om een goede vergelijking te maken. Elke maatschappij heeft meerdere pakketten en andere voorwaarden. Overal hoor je en lees je dat het loont om zorgverzekeringen te vergelijken; maar hoe pak je dat verstandig aan en wat moet je zeker niet doen? Hieronder lees je de drie grootste valkuilen.

1. Appels met peren vergelijken

Er zijn verschillende typen zorgpolissen: natura-polissen en restitutie-polissen.

Restitutiepolis

Bij een restitutiepolis kies je altijd zelf naar welke arts, therapeut of ziekenhuis je gaat. Dit heeft geen invloed op de vergoeding die je krijgt. Je betaalt bij een restitutiepolis de rekening van je zorgverlener soms wel eerst zelf. Vervolgens krijgt je achteraf het geld terug van je zorgverzekeraar.

Naturapolis

Bij een naturapolis maakt de verzekeraar afspraken met een aantal zorgverleners. Alleen bij deze gecontracteerde zorgverleners krijg je de volledige vergoeding, zoals die geldt voor jouw verzekering. Ga je naar een andere arts of een ander ziekenhuis? Dan vergoedt de verzekeraar vaak maar 50 tot 80 procent. Door de beperkte vrije zorgkeuze is een naturapolis altijd goedkoper dan een restitutiepolis bij dezelfde verzekeraar.

Combinatiepolis

Naast restitutie- en naturapolissen bieden sommige zorgverzekeraars ook combinatiepolissen aan. Bij deze zorgverzekeringen mag je voor sommige zorg, bijvoorbeeld fysiotherapie, zelf je zorgverleners kiezen. Maar voor andere zorgsoorten werkt de verzekeraar met gecontracteerde zorg, bijvoorbeeld voor bepaalde operaties.

Budgetpolis

Dan zijn er ook nog budgetpolissen. Dit is een goedkope variant van een naturaverzekering. Met een budgetpolis krijg je voor verzekerde zorg alléén een volledige vergoeding als je naar een gecontracteerde zorgverlener gaat. Ga je naar een ziekenhuis of andere zorgverlener waarmee de verzekeraar geen afspraken heeft gemaakt, dan kan het zijn dat je zorgverzekering maar 65 tot 80 procent van de kosten vergoedt.

Verschil naturaverzekering en budgetpolis

De zorgverzekeraar heeft bij budgetpolissen meestal maar met een klein aantal zorgverleners een contract gesloten. Dit is meteen ook het belangrijkste verschil met de normale naturapolis, waarbij je meestal uit een ruim aanbod gecontracteerde zorgverleners kunt kiezen. Ook moet je bij een budgetpolis vaak sommige zorgzaken online regelen, zoals het bestellen van medicijnen en hulpmiddelen.

2. Blind vertrouwen op een collectieve korting

De grootste valkuil is de korting die wordt gegeven op collectieve zorgverzekeringen. Door het geven van een (soms hoge) korting lijkt de keuze voor een collectieve verzekering, bijvoorbeeld via je werkgever, voor de hand te liggen.

Wat vaak wordt vergeten is dat die korting wordt gegeven op een verzekering die van zichzelf al te hoog is geprijsd. Je krijgt dan eigenlijk een sigaar uit eigen doos. Het kan zijn dat verzekeringen zonder collectieve korting alsnog voordeliger zijn in jouw situatie.

En hoe groot is de kans dat de zorgverzekering via je werkgever voor jou de best passende is? Gezien het feit dat er in Nederland 38 verzekeraars zijn, is de kans enorm groot dat er een andere maatschappij is die je een beter aanbod kan doen.

Stap daarom niet blind in een collectieve verzekering via je werkgever en vergelijk alle zorgverzekeraars op prijs en kwaliteit. Natuurlijk kan het zijn dat een collectief alsnog voordelig is voor jou, maar door dit te checken ben je hier in elk geval zeker van.

3. Een online zorgverzekering

Veel goedkopere zorgverzekeringen zijn zogenaamde ‘internet zorgverzekeringen’. Bij deze online polissen doe je bijna alles online en is er via de post geen correspondentie meer met de verzekeraar.

Dat kan betekenen dat:
– Je declaraties online moet indienen, bijvoorbeeld via een app;
Je alleen via online omgeving (of app) je zorggebruik en eigen risico kunt inzien;
– De correspondentie zoveel mogelijk online is;
– Je herhaalrecepten en hulpmiddelen online moet bestellen.

Misschien is zo’n goedkope online polis voor jou juist een voordeel. Dat kan. Maar, er zijn nog altijd veel mensen die niet handig zijn met de computer en hun declaraties het liefst opsturen. Voor die mensen is zo’n internet zorgverzekering niet handig.

Wat je wel kunt doen

Twijfel jij of je wel de beste zorgverzekering passend bij jouw situatie hebt? Laat ons dan vrijblijvend jouw polis vergelijken. Je kunt je huidige zorgpolis eenvoudig bij ons kantoor afgeven. Je mag ook een foto maken van je polisblad en deze via Whatsapp (0316 34 24 33 ) of email, naar ons toe sturen. Of upload je polis of foto hier. Heb je andere wensen of behoeftes dan vorig jaar? Zet dat er dan even bij. Wij gaan dan voor jou aan de slag en adviseren je graag over de optie die het beste bij jouw wensen aansluit.

laat ons jouw zorgpolis vergelijken

 

(ondanks dat dit artikel met de grootste zorg is opgesteld, kunnen er aan dit artikel geen rechten worden ontleend)

Was deze informatie nuttig?

Klik op de duimpjes! Hoe meer, hoe nuttiger je het vond!

-

omdat je onze informatie nuttig vond...

Volg ons voor meer op social media!

We vinden het vervelend dat je de informatie niet nuttig vond!

Help ons de informatie te verbeteren!

Vertel ons hieronder hoe we het kunnen verbeteren.