Brandpreventietips

Het zal maar gebeuren, een brand bij u of in de woning van uw buren die overslaat. Een nachtmerrie! Uw spullen beschadigd door brand of bluswater en wellicht kunt u zelfs tijdelijk niet in uw eigen bed slapen. Daarom attenderen wij u graag op een aantal zaken. Tevens is er een check die u zelf kunt uitvoeren. 

Belangrijke tips voor preventie of in geval van brand:

  • Gaat u veilig om met stekkerdozen? Gebruik goedgekeurde, niet beschadigde stekkerdozen en verbind deze niet zomaar onderling met elkaar. Als u teveel stekkerdozen aansluit op één groep, kan er overbelasting ontstaan met brand als gevolg.
  • Maakt u het filter van de afzuigkap regelmatig schoon? Vet kan in de afzuigkap komen, dit vet kan vlam vatten. Maak daarom de afzuigkap schoon en vervang of reinig regelmatig het filter.
  • Maakt u het filter en de luchtafvoerslang van de wasdroger na ieder gebruik stofvrij? Drogen van was veroorzaakt veel pluizen. Dit kan brand veroorzaken.
  • Maakt u sigaretten op een veilige plaats uit en gooit u ze veilig weg? Gebruik asbakken en leeg deze niet te snel: op z’n vroegst een kwartier na het uitdoen van de laatste sigaret. Let op, hetzelfde geldt natuurlijk voor de hete kolen van de barbecue. Zorg dat deze koel zijn voor u ze in de container gooit. Zet eventueel de container een eindje weg van uw woning en garage.

Voorbereiding op brand:

  • Heeft u nagedacht over een vluchtroute bij brand? Bedenk een vluchtroute voor als u het huis (’s nachts) snel
    moet verlaten. Zelfs in de kleinste ruimtes die u door en door kent, raakt u bij rookontwikkeling uw oriëntatie kwijt. Spreek een verzamelplaats af waar u elkaar ontmoet. Het oefenen van een vluchtplan samen met uw huisgenoten is belangrijk. Met kinderen uiteraard nog belangrijker!
  • Hangen er rookmelders in de buurt van de slaapkamers en in de gang? Rookmelders helpen een brand tijdig ontdekken en zijn in ieder huis een must! Als u slaapt dan ruikt u niets, maar u hoort een rookmelder wel.
  • Is uw huisnummer goed te zien voor de brandweer? De brandweer moet vanuit een rijdende auto kunnen zien of ze op het juiste adres zijn.

En dan is er ineens toch brand…

Door gebruik van meer kunststoffen en elektrische apparatuur breidt een woningbrand zich snel uit. U heeft vaak maar drie minuten de tijd om uw woning veilig te verlaten. Let op: tot de brandweer er is, bent u op uzelf aangewezen. Zorg daarom dat u weet wat u moet doen bij brand. Wat kunt u doen? Lees dat op de website van de brandweer >>>

Hoe bent u dan verzekerd?

Heeft u een huurhuis? U loopt dan geen risico op het pand, maar wel met uw spullen. Deze spullen zijn als het goed is verzekerd via de inboedelverzekering. Het is dan wel belangrijk dat de verzekeraar de juiste waarde weet van uw inboedel. Heeft u bijvoorbeeld een nieuwe tv, of een kunststuk gekocht? Het kan zijn dat de waarde dan niet meer overeenkomt met de werkelijkheid. Hierdoor wordt er ook niet het juiste bedrag uitgekeerd in geval van schade. Wij raden u daarom aan het volgende document in te vullen en te bespreken met ons: Inboedelwaardemeter.

Heeft u een koophuis? Dan loopt u niet alleen een risico met uw spullen, maar ook met het pand. Hierbij geldt dat de verzekeraar gaat bekijken wat het kost om het pand te herbouwen. Mocht u een gelijkwaardig pand hebben als de buren dan zal hier geen discussie over komen, maar heeft u iets aangepast, aangebouwd of juist orgineels bewaard, dan kan het lang duren voor een juiste waarde overeen wordt gekomen. Erg vervelend want al die tijd zit u te wachten en heeft u geen dak boven uw hoofd. Hierom is het belangrijk om de waarde vast te stellen. Dit kunt u doen door een Herbouwwaardemeter in te vullen.

Meer informatie?

Wilt u graag meer informatie over of u goed verzekerd bent in geval van brand? Neem contact met ons op en wij helpen u graag.

Geen reactie's

Geef een reactie