Diefstal van je e-bike: een risico om rekening mee te houden

Zeker gelet op alle beperkingen die het coronavirus ons de afgelopen periode heeft opgelegd, snakken veel mensen er weer naar om in de zon op de fiets “een ritje” te kunnen maken. Daarbij is de e-bike ongekend populair geworden. Maar er is ook een minder leuk bericht: e-bikes worden steeds vaker gestolen.

Fietsdiefstal staat op nummer 1

Fietsdiefstal is al jaren het meest voorkomende vermogensdelict. Hoewel het aantal (geregistreerde!) fietsdiefstallen door de jaren heen afneemt, neemt de diefstal van de meer duurdere e-bikes en van accu’s van e-bikes juist toe. Over 2019 bedroeg de hierdoor ontstane schade bijna 600 miljoen euro. Dit bedrag zal sindsdien alleen maar zijn gestegen.

Dieven worden brutaler

Traditioneel zijn gestalde fietsen bij stations, winkelgebieden en op pleinen kwetsbaar voor diefstal. Met de opkomst van de duurdere fietsen is te zien dat fietsen niet alleen steeds vaker worden weggenomen uit schuren en voortuinen, maar ook  de “even kort” gestalde fiets bij de supermarkt treft dit lot.

Veel gestolen fietsen verdwijnen naar het buitenland

We hebben in Nederland te maken met mobiele bendes die gericht e-bikes stelen. Mobiele bendes zijn vaak maar enkele weken tot een paar maanden in Nederland om hier goed voorbereid in verschillende plaatsen e-bikes te stelen. Vervolgens trekken ze verder om in andere landen dezelfde strafbare feiten te plegen. Nederland is voor deze bendes een aantrekkelijk gebied. Er zijn veel waardevolle fietsen op een relatief klein gebied. De gestolen fietsen kunnen makkelijk en snel naar het buitenland worden getransporteerd.

Wat kun je zelf doen

Als eigenaar van een e-bike kun je een aantal maatregelen nemen om diefstal te voorkomen.

  • Gebruik een tweede slot om je fiets veilig te stellen. Bijvoorbeeld het slot van de fiets zelf met daarnaast een kettingslot.
  • Probeer de fiets waar mogelijk met de sloten zowel aan het frame als aan het voorwiel vast te zetten aan de omgeving waar de fiets is gestald.
  • Indien mogelijk, stal dan de fiets tegenover een plek waar mensen staan te wachten of zitten. Bijvoorbeeld tegenover een bushalte of terras.
  • Maak uw slot hoog en flexibel vast. Een slot dat op de grond ligt kan makkelijker met een betonschaar of met stenen worden geopend.
  • Haal altijd de afneembare display van de fiets. Dat bemoeilijkt om de fiets als elektrische fiets te gebruiken en maakt de fiets dus minder aantrekkelijk voor dieven.
  • Breng op je fiets een track & trace systeem aan. In de praktijk wordt globaal 80% van de gestolen fietsen die voorzien zijn van een track & trace systeem teruggevonden.

Waarop moet je letten bij een verzekering

Het passend verzekeren van een e-bike vergt echt even aandacht. Er bestaan inmiddels grote verschillen in premies en dekkingsvoorwaarden. Alleen kijken naar de premie is onvoldoende. Een “lage” premie staat bijna gegarandeerd voor verzekeringsvoorwaarden die beperkt zijn. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar wij vinden wel dat dit dan een bewuste keuze moet zijn om teleurstellingen in de toekomst te voorkomen.

Daarnaast speelt er nog iets anders. De ene e-bike is de andere niet. Is de e-bike te kwalificeren als een speed e-bike of speed pedelec dan is het verplicht voor deze fiets een WA-verzekering af te sluiten. Onder welke wettelijke regeling de fiets valt, wordt bepaald door de snelheid die de fiets door de elektrische ondersteuning kan bereiken.

Oh ja ook dat nog

Het klinkt als een open deur. Maar helaas blijkt de tip in de praktijk toch echt nodig te zijn: zorg ervoor dat je alle gegevens van je fiets noteert en thuis opslaat zoals framenummer, slotnummer, merk, type en kleur. Meestal staan deze gegeven op het aankoopbewijs.

Wij adviseren je graag verder

Heb je een elektrische fiets of ga je er één of een nieuwe kopen? Laat ons dat dan weten. Wij adviseren je graag over een passende verzekering.

(Bron: Bureau DFO)

Was deze informatie nuttig?

Klik op de duimpjes! Hoe meer, hoe nuttiger je het vond!

-

omdat je onze informatie nuttig vond...

Volg ons voor meer op social media!

We vinden het vervelend dat je de informatie niet nuttig vond!

Help ons de informatie te verbeteren!

Vertel ons hieronder hoe we het kunnen verbeteren.