Inbraak piekt in december, wat dekt uw inboedelverzekering?

De feestdagen worden minder feestelijk als er in uw huis wordt ingebroken. In de donkere decembermaand loopt u meer risico op inbraak. Gelukkig valt het onder de dekking van uw inboedelverzekering. Of toch niet alles…?

Flipperen, cilindertrekken of een ouderwetse babbeltruc. Inbrekers gebruiken verschillende manieren om uw huis binnen te komen. Vooral in de donkere dagen rond kerst is waakzaamheid geboden. Wat heb je aan uw inboedelverzekering na diefstal in en om huis?!

Inboedelverzekering en inbraak

Spullen die na een inbraak gestolen worden, vallen onder de dekking van de inboedelverzekering. Dat wil niet zeggen dat er automatisch een volledige vergoeding geldt. De volgende uitzonderingen en uitsluitingen zijn gebruikelijk:

 • Elektronica 
  Voor elektronica geldt vrijwel altijd een maximale vergoeding. Ook computers vallen bij de meeste verzekeraars onder deze categorie. De maximering kan fors verschillen per verzekeraar.
 • Sieraden
  Diefstal van sieraden wordt ook tot een maximaal bedrag vergoed op de standaarddekking. Naast een hogere maandpremie kan de verzekeraar aanvullende vragen stellen. Bijvoorbeeld over de manier waarop u de sieraden bewaart.
 • Eigen risico
  Verzekeraars kunnen een eigen risico hanteren. In dat geval betaal je bijvoorbeeld eerst € 150 zelf, vervolgens krijg je conform voorwaarden het restant van de schade uitgekeerd.
 • Bijzondere bezittingen
  Niet iedereen heeft een duur schilderij aan de muur hangen of een kostbaar muziekinstrument in huis. Deze bijzondere bezittingen vallen bij veel verzekeraars wel onder de dekking maar kennen een maximale vergoeding.
 • Diefstal buitenshuis
  Spullen in de schuur of aangrenzende garage zijn tot op zekere hoogte meeverzekerd. Het ontbreken van braaksporen kan een reden zijn om schade niet uit te keren.

Geldt er bij een bepaalde categorie een maximale vergoeding maar wilt u toch een hoger bedrag verzekeren? Doorgaans is dit, tegen een hogere premie, mogelijk.

Aangifte verplicht

Verzekeraars stellen het doen van aangifte bij de politie verplicht. Daarnaast heeft u meer verantwoordelijkheden, waaronder het zo snel mogelijk melden van de inbraak. Is er sprake van braaksporen, leg deze goed vast en probeer ze niet te wissen. Zeker bij een hogere claim op de verzekering zal de verzekeraar een schade expert sturen.

Doet u tijdens de feestdagen mee aan de gebruikelijke uitstapjes? Zorg ervoor dat uw huis niet het makkelijkste doelwit in de buurt is. Deze overheidswebsite geeft tips voor het voorkomen van inbraak.

 

Wilt u weten hoe u uw bezittingen verzekerd zijn bij een inbraak? Wij helpen u graag!

 

Bron:www.wegwijs.nl 
Geen reactie's

Geef een reactie