Inbraak preventietips

De klok is achteruit gegaan, dat betekent ook dat de herfst en donkere dagen écht gaan beginnen. Hoe minder licht, hoe makkelijker het is voor een inbreker om ongemerkt binnen te sluipen. Wij geven u daarom een aantal tips van de politie tegen een inbraak. 

Woninginbraak kan een grote impact hebben op uw gevoel van veiligheid. Er zijn vreemden in uw huis geweest, ze hebben aan uw bezittingen gezeten en misschien waardevolle spullen meegenomen. Helaas komt woninginbraak regelmatig voor. De politie doet er veel aan om inbrekers op te pakken. Zelf kunt u er met verschillende maatregelen voor zorgen dat inbreken in uw woning niet makkelijk is. De meeste inbrekers gaan voor een snelle buit. Hoe langer ze bezig zijn uw woning binnen te komen, hoe groter de kans dat ze het opgeven.

Hoe kan ik de kans op een inbraak verkleinen?

 1. Bel altijd 112 bij een verdachte situatie. U kent uw eigen buurt het beste, dus als u het niet vertrouwt, is dat niet voor niets.
 2. Laat, als het donker is en u niet thuis bent, een lamp aan. Dan lijkt het alsof er iemand aanwezig is. Stel hiervoor bijvoorbeeld een automatische lichtschakelaar in.
 3. Sluit ramen en deuren goed af, ook als u maar even weg bent. Draai de deur ook altijd op slot.
 4. Heeft u een achterom? Doe de poort ook goed op slot en zorg voor verlichting in de tuin.
 5. Leg kostbare apparatuur, zoals laptops en iPads, uit het zicht.
 6. Heeft u struiken rondom het huis? Zorg ervoor dat deze kort zijn, zodat het huis voor buren en voorbijgangers goed te zien is.
 7. Zorg dat er geen ladders, containers of andere hulpmiddelen bij uw woning staan die het makkelijk maken om naar binnen te klimmen.
 8. Een schuifpui is inbraakgevoelig. Breng hiervoor een speciaal geschikt slot aan.
 9. Verstop geen huissleutels onder een deurmat of in een bloempot. Dit zijn ook voor inbrekers geen ‘geheime’ plaatsen.
 10. Hang geen adreslabel aan uw sleutel(bos).

 

Zo beveiligt u uw huis goed

 • Zet niet op social media dat u met vakantie gaat.
 • Laat geen sleutels aan de binnenzijde van sloten zitten. Een inbreker kan anders een raam inslaan en zo de deur openen of binnenkomen via de methode van gaatjes boren (zie inbraakmethodes).
 • Sluit altijd alle deuren en ramen. Vergeet vooral niet wc-raampjes of ramen en deuren van een garage.
 • Verstop geen sleutels buiten de deur. Deurmat en bloempot zijn geen geheime plaatsen.
 • Hang geen adreslabel aan uw sleutel(bos). Wanneer u de sleutelbos verliest of als deze gestolen wordt, maakt u het een inbreker wel erg makkelijk.
 • Zorg dat u geen grote hoeveelheden geld in huis heeft.
 • Plaats waardevolle spullen zoveel mogelijk uit het zicht van voorbijgangers.
 • Als u een schuifpui heeft: plaats een balkje aan de binnenkant op de rails tussen de deurpost en de schuifpui, dan kan de schuifpui niet worden geopend.
 • Sommige inbrekers bekijken rouwadvertenties om zo op slinkse wijze te achterhalen of bewoners afwezig zijn. Zorg dat een vertrouwd iemand op uw woning past op het moment van de afscheidsdienst.
 • Zet ladders en kliko’s weg, zodat hierop klimmen onmogelijk is.

 

Anti-inbraaktips voor de vakantie

 • Zorg ervoor dat op verschillende plekken, op verschillende tijden, in huis (ook op de bovenverdieping) licht brandt als het donker is. Dat kan met behulp van een schakelklok.
 • Vertel de buren dat u met vakantie gaat, zodat zij een oogje in het zeil kunnen houden en voor de post en planten kunnen zorgen. Vraag hen ook om ’s avonds de gordijnen dicht te doen en ’s ochtends weer te openen.
 • Plaats tijdens uw vakantie een auto op de oprit: een eventuele tweede auto van uzelf of die van uw buren.
 • Laat wat speelgoed rondslingeren op de grond, zet wat koffiekopjes op tafel en laat er een krant liggen, zodat het huis een bewoonde indruk maakt.

Wilt u zien wat veel gebruikte methoden zijn? Klik dan hier.

 

HOE BENT U VERZEKERD?

Het is erg belangrijk voor de verzekering dat u aangifte doet. De spullen die in uw huis staan zijn verzekerd onder de inboedelverzekering. Het is dan wel belangrijk dat de verzekeraar de juiste waarde weet van uw inboedel. Heeft u bijvoorbeeld een nieuwe tv, of een kunststuk gekocht? Het kan zijn dat de waarde dan niet meer overeenkomt met de werkelijkheid. Hierdoor wordt er ook niet het juiste bedrag uitgekeerd in geval van schade. Wij raden u daarom aan het volgende document in te vullen en te bespreken met ons: Inboedelwaardemeter.

Wellicht is er ook braakschade. Dit houdt in dat u ook schade heeft aan uw woning. Dit is gedekt via de opstalverzekering. Wilt u weten hoe en of u goed verzekerd bent bij een inbraak? Neem contact met ons op en wij komen graag bij u langs.

 

 

 

Bron: politie.nl en eigenhuis.nl
Geen reactie's

Geef een reactie