Is het oversluiten van uw hypotheek zinvol?

Bij het oversluiten van een hypotheek lost u de huidige af en sluit u een nieuwe. Dit kan zowel bij de bank waar uw hypotheek nu loopt als bij een andere bank. Daarbij heeft u voordeel als uw oude rente hoger is dan de rente die banken nu rekenen.

Meer oversluiters dan starters

In het tweede kwartaal van dit jaar lag het aantal overgesloten hypotheken op het recordniveau van 24.000. Starters kwamen minder makkelijk aan een hypotheek. Het aantal startershypotheken nam met 11 procent af. Het aantal starters lag hiermee voor het eerst lager dan het aantal oversluiters.

Redenen hypotheek oversluiten

Uw hypotheek oversluiten is nagenoeg altijd mogelijk. Uiteraard heeft het alleen zin als u er ook op vooruit gaat. We schetsen enkele redenen om over te sluiten:

 • U wilt lagere maandlasten
  De rente staat historisch laag. Misschien profiteert u daar nog niet van omdat uw hypotheek dateert uit de tijd dat de rente hoger lag. Met oversluiten overbrugt u dit verschil.
 • Uw renteperiode loopt (binnenkort) af
  Het is gebruikelijk dat de bank een boete rekent bij het oversluiten. Die boete is lager naarmate het eind van de renteperiode dichterbij komt. Een goed moment dus.
 • U wilt uw huis verbouwen
  Zeker in deze woningmarkt is een huis kopen niet altijd mogelijk. Verbouwen is een goed alternatief. Dit kan u financieren met een nieuwe, verhoogde hypotheek.
 • Uw huis is duurder geworden
  De waarde van uw huis is gestegen. Deze overwaarde kan voor banken reden zijn om korting te geven op de hypotheekrente. Goed voor uw maandlasten.
 • U wilt stijgende rentelasten voorkomen
  Bij het aangaan van een nieuwe rentevaste periode legt u de hypotheekrente weer voor bepaalde tijd vast. U loopt in die periode geen risico op hogere lasten bij een rentestijging.

 

Kosten bij het oversluiten

Het oversluiten van uw hypotheek levert niet altijd voordeel op. Naast een mogelijke boeterente van de bank zijn er ook kosten aan verbonden. Bijvoorbeeld advieskosten voor de nieuwe hypotheek. Ook uw huidige hypotheekvorm is bepalend voor het nut van oversluiten. Uw hypotheekadviseur kan berekenen of uw maandlasten omlaag kunnen door over te sluiten.

Bron: wegwijs.nl
Geen reactie's

Geef een reactie