Kruispunten in het leven

Financial planning - S-Fin Myburgh RegioBank - Zevenaar- header

EEN NIEUWE FASE IN UW LEVEN? LAAT ONS EVEN EEN PAAR ZAKEN CONTROLEREN

Kruispunten. Zo noemen wij dat wel eens op ons kantoor. Daarmee bedoelen wij de momenten in het leven van onze relaties waarin er echt iets wezenlijks gaat veranderen. Het kind dat op zichzelf gaat wonen, de start van een samenleving, de eerste ‘echte’ baan. Maar ook een scheiding en misschien een nieuw huwelijk. Kruispunten in het leven. Vanuit onze adviespraktijk weten wij dat het juist dan belangrijk is om een aantal zaken goed te controleren.

Goed geregeld zoals het was

Verzekeringen, samenlevingscontracten, huwelijkse voorwaarden, testamenten. Het zijn allemaal maatregelen die we kunnen nemen om te proberen een beetje zekerheid te organiseren voor toekomstige veranderingen in de persoonlijke situatie.

Bij het opstellen van dit soort documenten wordt altijd uitgegaan van jouw situatie en wensen zoals die op dat moment bestaan. In de loop der tijd kunnen die wensen of die situatie veranderen en dan kan het zo maar gebeuren dat al die maatregelen die je in het verleden hebt getroffen niet meer goed aansluiten bij je nieuwe levensfase.

In het klein

Je kind gaat studeren en huurt een eigen studentenkamer. Hoe zit dat dan met zijn of haar ‘inboedel’ of de aansprakelijkheidsverzekering? Blijft de verzekering van de ouder ook de risico’s van het kind dekken? En maakt het nog uit of het kind alleen maar een kamer huurt en braaf elk weekend (met een tas vuile was) thuiskomt, dan wel zich bij de gemeente inschrijft als bewoner van de plaats waar het kind een kamer huurt? En maakt het dan nog wat uit of de studentenkamer afsluitbaar is, of dat medebewoners in- en uit kunnen lopen? Het antwoord is: ja, dat maakt allemaal uit voor de vraag of de verzekering doet waarvoor je deze hebt afgesloten: zekerheid bieden. Wat in deze situatie geldt? Neem contact met ons op en wij zoeken het graag voor je uit.

En in het groot

De “kruispunten” in het leven kunnen ook ingrijpender zijn. We geven een voorbeeld uit de praktijk.

Door scheiding of overlijden kan een huwelijk eindigen. Nadien kan een nieuwe relatie ontstaan waaruit een huwelijk of duurzame samenleving volgt.

Stel de toekomstig partner is weduwnaar. Het is dan belangrijk dat er een goed inzicht bestaat in de vraag of en zo ja welke bijzondere voorwaarden in het testament van de overleden partner waren opgenomen. Indien er uit het eerdere huwelijk kinderen zijn geboren dan hebben zij recht op een deel van de erfenis van hun overleden moeder. In de regel zal de vader de gehele nalatenschap in beheer krijgen inclusief het vermogen waarop de kinderen uit de erfenis van hun moeder recht hebben. Gebruikelijk is dat de kinderen hun aandeel pas kunnen opeisen indien de vader komt te overlijden.

Wanneer de vader opnieuw trouwt, kan dit echter tot een heel vervelende situatie leiden, wanneer hij eerder zou komen te overlijden dan zijn nieuwe partner. De kinderen kunnen op dat moment hun aandeel uit de erfenis van hun moeder opeisen. Zit dat deel van het vermogen bijvoorbeeld in een gezamenlijk gekochte woning, dan is het maar de vraag of, als de kinderen van de inmiddels overleden partner aan de deur staan, de partner voldoende financiële middelen kan vrijmaken om de kinderen hun aandeel uit de erfenis uit te betalen. Het tijdig afsluiten van een goede overlijdensrisicoverzekering kan hiervoor uitkomst bieden.

Nader jij een kruispunt? Laten we even om tafel gaan zitten

Wanneer je voorziet dat er een moment in je leven aanbreekt waarin je een wezenlijke wijziging gaat doormaken, is ons advies om dan contact met ons op te nemen. Samen met jou controleren wij graag of er formaliteiten zijn waarvan het zinvol is deze tijdig aan te passen, zodat de zekerheid die je ooit voor ogen had ook na het passeren van het kruispunt blijft bestaan.

(Bron: Financieel allert)

Was deze informatie nuttig?

Klik op de duimpjes! Hoe meer, hoe nuttiger je het vond!

-

omdat je onze informatie nuttig vond...

Volg ons voor meer op social media!

We vinden het vervelend dat je de informatie niet nuttig vond!

Help ons de informatie te verbeteren!

Vertel ons hieronder hoe we het kunnen verbeteren.