Reispolis meeboeken bij vakantie dure grap

Als u een vliegticket boekt, krijgt u als de boeking bijna is voltooid vaak nog even de vraag of u een reis- en/of annuleringsverzekering wilt afsluiten. Is dat handig of bent u zich dan aan het oververzekeren?

Onafhankelijkheid

Luchtvaartmaatschappijen bieden verzekeringen aan van verzekeraars en zijn op die manier een soort intermediair. Anders dan een onafhankelijk tussenpersoon, bieden ze geen reisverzekeringen aan van verschillende maatschappijen, maar van de verzekeraar waarmee ze een deal hebben.

Welke soorten reisverzekeringen worden aangeboden tijdens het boeken en voor welke prijs, hangt vaak af van de vlucht die u boekt en de ticketprijs.

Op het moment dat de verzekering op uw scherm verschijnt tijdens het boeken, lijkt deze misschien ineens hoognodig. Of juist niet, misschien omdat u niet in een ergerlijke verkooptruc wilt trappen. Maar het is niet goed om de reisverzekering daarom maar links te laten liggen. Evenmin is het verstandig om hem meteen af te sluiten.

Wacht niet met uw reisverzekering tot het moment van boeken

Ja, het is makkelijk om met slechts een vinkje tijdens het boekingsproces de reis- of annuleringsverzekering geregeld te hebben. Maar misschien is de door de luchtvaartmaatschappij aangeboden verzekering niet de allerbeste verzekering voor u. Wellicht zijn er andere reis- of annuleringsverzekeringen die beter bij uw reis passen, of bij uw portemonnee.

Wanneer het idee voor een vakantie naar een bepaalde bestemming op de proppen komt, controleer dan bij ons hoe de dekking zit in het land van de gewenste bestemming. Zo voorkomt u dat u, lamgeslagen door het zoeken naar vliegtickets, tijdens het boekingsproces op een reisverzekering klikt die u helemaal niet nodig hebt.

Kortlopend of doorlopend

Grofweg zijn er twee soorten reisverzekeringen: kortlopend en doorlopend. Ze bieden dekking binnen Europa of ook daarbuiten. De kortlopende reisverzekeringen kunt u afsluiten voor reizen tot 30 of 60 dagen. Gaat u korter maar wel vaker op reis, dan is een doorlopende reisverzekering wellicht voordeliger.

Inhoudelijk hebben deze vaak weinig verschil in dekking. Reisverzekeringen bestaan meestal uit een standaardpakket dat kan worden uitgebreid met aanvullende verzekeringen of modules. Met een reisverzekering is meestal standaard uw paspoort verzekerd, net als een reis naar huis (repatriëring) bij een ongeval, als u ziek wordt of bij overlijden.

Ook zijn vaak de kosten verzekerd als u halsoverkop terug naar huis moet als een partner of naast familielid overlijdt of als die in een levensbedreigende situatie verkeert. De verzekering dekt vaak eveneens de kosten als u plots moet terugreizen omdat uw huis instort, of als uw huis op een andere manier ernstige schade heeft opgelopen.

Annuleringsverzekering

Heeft u ook een annuleringsverzekering, al dan niet bij de reisverzekering inbegrepen, dan wordt bijvoorbeeld niet alleen de terugreis vergoed in het geval dat er iemand overlijdt, maar de hele reissom of een deel daarvan. De maatschappij keert ook uit als u bijvoorbeeld plotseling wordt ontslagen of als uw partner een echtscheiding aankondigt terwijl u net op het punt stond naar de zon te vliegen.  In een doorlopende reisverzekering zit meestal, maar zeker niet altijd, ook een annuleringsverzekering. Bij kortlopende reisverzekeringen is het precies andersom, daarin zit vaak geen annuleringsverzekering.

Let goed op wat een verzekeringsmaatschappij vergoedt als u tijdens uw vakantie naar huis moet omdat bijvoorbeeld een familielid is overleden. Sommige verzekeringsmaatschappijen vergoeden de helft van de reis, omdat u de helft hebt gemist omdat u deze vroegtijdig moest afbreken. Maar er zijn ook verzekeraars die het hele bedrag vergoeden, ongeacht wanneer u uw reis afbreekt. Dit vanuit het perspectief uw hele vakantie in het water is gevallen omdat u vanwege een calamiteit vroegtijdig naar huis moest.

De meeste verzekeraars keren uit als je de reis annuleert wanneer er iets ernstigs aan de hand is met een eerste- of tweedegraads familielid. Eerstegraads zijn bijvoorbeeld ouders en partner. Maar u moet in de meeste gevallen dan wel getrouwd zijn met die partner, een geregistreerd partnerschap hebben of samenwonen met een samenlevingscontract. Tweedegraads familieleden zijn bijvoorbeeld broers en zussen en opa’s en oma’s. In geval van geen contract of bloedband is het afhankelijk van de verzekeringsmaatschappij of ze wel of niet vergoeden. In de voorwaarden van Aegon staat bijvoorbeeld, dat de maatschappij ook vergoedt als er iets aan ernstigs aan de hand is met een ‘huisgenoot’.

Vraag ons hoe u verzekerd bent voor u vertrekt, of liever nog voor u boekt.

Kortlopende verzekering bij vliegticket

De reisverzekeringen die bij het boeken worden aangeboden, zijn kortlopende verzekeringen die je afsluit voor een bepaalde periode. “Kortlopende reisverzekeringen kun je voor maximaal 30 of 60 dagen afsluiten”, zegt Ruud Borgdorff, onze collega van het gelijknamige assurantiekantoor in Rotterdam. “Het punt is dat vanaf 30 dagen een doorlopende reisverzekering meestal voordeliger is.”

Voor gezinnen is een doorlopende reisverzekering voordeliger vanaf 3 weken, zegt de Consumentenbond. Bij alleenstaanden is dat vanaf 4 weken.

Heeft u al een reisverzekering?

Dikke kans dat u ook al in de smiezen had dat een doorlopende reisverzekering voor u voordeliger kan zijn, en dat u deze heeft afgesloten. Dat is een behoorlijk goede reden om niet voor een kortlopende reisverzekering bij het boeken te gaan. Controleer dus bij ons u al een doorlopende reisverzekering hebt.

Heeft u inderdaad al een doorlopende reisverzekering, dan moet u nagaan of deze de nodige dekking biedt voor de reis die u gaat ondernemen. Neem dus contact met ons op en bespreek met ons waar u naar toe wilt. Blijft u in Europa, of wilt u liever werelddekking? Controleer gelijk of de annuleringsverzekering inbegrepen is. Die wilt u misschien wel hebben, zeker als u ver van tevoren boekt.

Biedt de doorlopende reisverzekering niet precies wat u nodig hebt, dan kunt u deze meestal uitbreiden tegen extra kosten. Voor dingen waarbij het risico groter is dat u in de kreukels komt te liggen, zoals skiën of duiken, bent u meestal niet standaard verzekerd. Daarvoor moet u de reisverzekering uitbreiden en dus extra betalen.

Heeft u geen doorlopende reisverzekering, dan is het goed om alsnog een reisverzekering af te sluiten. Want…

Medische kosten kunnen hoog oplopen

We hopen dat u een onbezorgde vakantie zult hebben, maar u kunt natuurlijk een ongeluk krijgen tijdens een reis. Dan is het handig om een reisverzekering te hebben met een dekking voor medische kosten. Die zitten niet altijd in het standaardpakket dus misschien moet u de reisverzekering hiermee uitbreiden.

“Het probleem met reisverzekeringen is dat je er bijna niet aan ontkomt deels dubbel verzekerd te zijn”, zegt Ruud Borgdorff. “Zo zijn de medische kosten in de dekking van een reisverzekering, ook al gedekt in je zorgpolis. En sommige spullen zijn ook meegenomen in je inboedelverzekering.”

Toch raadt hij zijn klanten aan een reisverzekering te nemen met een dekking voor medische kosten. De zorgverzekering gaat namelijk uit van Nederlandse tarieven. “Als je in een ziekenhuis in de Verenigde Staten belandt, ben je veel meer kwijt dan in een ziekenhuis in Nieuwegein”, legt Borgdorff uit. “Vooral buiten Europa zijn de medische kosten vaak veel hoger, maar dit kan ook al in Spanje en Zwitserland het geval zijn. Dit kun je voorkomen door een paar tientjes neer te tellen voor een reisverzekering.”

Denk ook aan de bijkomende kosten bij een ongeval

Bijna net zo belangrijk als de vergoeding voor medische kosten, zijn de bijkomende kosten. De kosten die gemaakt moeten worden als u ziek wordt of komt te overlijden tijdens een vakantie kunnen extreem hoog oplopen. Denk bijvoorbeeld aan familieleden die moeten overkomen bij een levensbedreigende situatie. Zij kunnen in geval van spoed niet op hun gemak zoeken naar een voordelige aanbieding.

Vraag ons of uw reisverzekering bijkomende kosten bij een ongeval of ziekte vergoedt.

Kleine lettertjes

Helaas moet u flink door de voorwaarden ploegen als u een reisverzekering afsluit. Vooral het kopje ‘Wat is niet verzekerd’ is van belang. Hierin staat beschreven wanneer de maatschappij niet uitkeert. Daaronder vallen gebruikelijke zaken als fraude, maar ook wanneer de verzekeraar vindt dat u zelf schuld heeft aan de schade en dus niet uitkeert. De ene verzekeraar vindt dat een dure camera bij wijze van spreken om je nek moet hangen tijdens het diner, terwijl de ander het voldoende vindt als deze in een afgesloten hotelkamer ligt.

De verschillen zitten dus niet in de grote lijnen, maar in de details. Wij helpen u daarom graag een goede keus te maken.  

Geen reactie's

Geef een reactie