Thuis met het hele gezin. Hoe kom je de tijd het beste door?

Nu de scholen, horeca en sportverenigingen zijn gesloten, en men wordt geadviseerd om zoveel mogelijk thuis te werken, ontstaat er voor velen een situatie waar ze nog niet eerder in hebben gezeten: weken lang in huis met je partner én meestal ook met je kind(eren). En dan dient het werkende en schoolse leven gewoon door te gaan. Wij geven je wat tips en tricks om het leuk te houden met elkaar en tegelijkertijd ook aan alle verplichtingen te kunnen voldoen.

Creëer voor ieder een eigen (werk)plek

In het begin is het heel gezellig: naast elkaar aan je tafel je werkzaamheden uitvoeren. Maar na een paar dagen zorgt het gemakkelijk voor irritatie. Deel waar mogelijk het huis op in ruimtes waar ieder zijn eigen werkplek heeft. Verplaats de bank bijvoorbeeld, zodat de speelhoek van de kinderen wat beter begrensd is. Kies bijvoorbeeld de eettafel als plek waar de kids lekker kunnen knutselen en plaats een aparte tafel in de woonkamer waar je zelf kunt zitten met je laptop. Creëer bijvoorbeeld ook boven op een van de kamers een werkplek voor de andere ouder. Hiervoor maak je een planning en wissel je beide de werkplek af, zodat jullie allebei overdag ongestoorde momenten hebben om je werk te doen.

Kies momenten mét en zonder elkaar

Nu je de hele dag bij elkaar op de lip zit, is het verstandig om een goede planning te maken. Spreek je verwachtingen naar elkaar uit, zodat er niet onnodig frustratie ontstaat. Als er ook kinderen thuis zijn, maak dan (zoals hierboven ook al genoemd) goede afspraken over wie wanneer boven werkt. Ga bijvoorbeeld even samen lunchen, want dat geeft ook weer positieve energie. En wees duidelijk in jullie planning wie er die avond kookt, hoe laat iedereen aan tafel moet zitten, wanneer en wie bij het huiswerk van de kinderen ondersteunt. Kortom, wees duidelijk naar elkaar in jullie verwachtingen!

Samen met de kinderen: werken en huiswerk combineren. Hoe dan?

Geef je kinderen een vaste werkplek in het huis waar je ’s ochtends speelgoed of werkjes verzamelt die je samen uitkiest. Maak duidelijk afspraken met ze over de momenten waarop ze zelfstandig aan het werk moeten en over de momenten waarop jullie samen een werkje/spelletje doen of dat ze hulp mogen vragen. Voor kinderen is deze duidelijkheid en structuur erg belangrijk!

Het begint met een goede planning

Maak per dag een goede planning, maar bovenal een realistische. Als er kinderen rondlopen, ben je gewoon minder productief. Wees eerlijk naar jezelf, want iedereen zit nu in dit schuitje! Begin met de zaken die echt af moeten. Maar plan vooral niet te veel, anders raak je alleen maar gefrustreerd dat je je planning niet af krijgt.

Neem pauzes

Een ononderbroken werkdag met je kinderen wordt een lastige. Breek de dag in stukken en ruim bewust tijd in om met je kinderen te spelen.

Neem ook tijd voor jezelf

Je zit op dit moment op een vast aantal vierkante meters bij elkaar samen, dus neem zo nu en dan ook de tijd voor jezelf. Ga bijvoorbeeld even alleen een filmpje kijken boven, neem een bad, ga hardlopen of wandelen. Bel bijvoorbeeld eens die vriend of vriendin die je al heel lang niet hebt gesproken. Of die oude oom of tante. Deze mensen kunnen zeker nu wel wat extra aandacht gebruiken!

 

Was deze informatie nuttig?

Klik op de duimpjes! Hoe meer, hoe nuttiger je het vond!

-

omdat je onze informatie nuttig vond...

Volg ons voor meer op social media!

We vinden het vervelend dat je de informatie niet nuttig vond!

Help ons de informatie te verbeteren!

Vertel ons hieronder hoe we het kunnen verbeteren.