Uw liefde bezegelen: welke vormen zijn er?

S-Fin & Myburgh RegioBank - Nieuwsbericht - Liefde bezegelen: welke vormen zijn er

14 februari is het weer Valentijnsdag, de dag van de liefde. Tegenwoordig een commerciële feestdag, want de winkels liggen immers al wéken van te voren vol met knuffelbeertjes die hartjes vasthouden, wenskaarten met mierzoete spreuken, doosjes vol hartjeschocolaatjes, en noem zo maar op. En toch vinden veel Nederlanders het een dag om hun geliefde eens extra te verrassen, of om hun droomman of –vrouw voor zich te winnen. Is dat laatste eenmaal gelukt, hoe leg je dit dan vast? Natuurlijk met heel veel foto’s van jullie samen, maar wat voor documenten zijn er eigenlijk die jullie liefde bezegelen? En niet te vergeten: jullie bezittingen veiligstellen op het moment mocht het toch niet zo goed gaan samen.

Als je samen verder gaat, is het goed om samen een aantal afspraken te maken en deze op papier te zetten. Voorbeelden hiervan zijn om te trouwen of om een samenlevingscontract op te stellen.

Samenwonen met een samenlevingscontract

Wilt u nog niet trouwen, maar wel een aantal zaken officieel vast laten leggen als u gaat samenwonen? Dan is een samenlevingscontract de uitkomst. In een samenlevingscontract worden over het algemeen zaken opgenomen zoals hoe de kostenverdeling is, wat de verdeling is van de spullen en wie er in de woning blijft wonen als u uit elkaar gaat of komt te overlijden. In een samenlevingscontract worden alleen verplichtingen die u zelf laat opstellen opgenomen. U bent niet automatisch elkaars erfgenaam en ook de onderhoudsplicht is er niet. Wilt u wel elkaars erfgenaam zijn, dan kunt u dit bij de notaris vast laten leggen in een testament.

Trouwen of geregistreerd partnerschap

Door te trouwen of een geregistreerd partnerschap in gemeenschap van goederen aan te gaan, wordt u automatisch elkaars erfgenamen en geldt er een onderhoudsplicht, waardoor u wettelijk verplicht bent om voor elkaar te zorgen en elkaar financieel te onderhouden. Door huwelijkse voorwaarden en een testament te laten opstellen bij de notaris kunt u dit anders regelen of bepaalde gedeeltes uitsluiten.

Ouderlijk gezag bij huwelijk of samenlevingscontract

Als er kinderen geboren worden als u bent getrouwd, dan krijgt de vader automatisch het gezag over het kind. Bij een samenlevingscontract is dat niet zo. Hierbij moet de vader het kind eerst erkennen en samen met de moeder het gezamenlijk gezag laten vastleggen.

Huwelijk of samenlevingscontract ontbinden

Wilt u uw partnerschap beëindigen? Bij het ontbinden van het huwelijk dient een advocaat een verzoek in bij de rechtbank. Een samenlevingscontract is simpeler te ontbinden: door elkaar een aangetekende brief te sturen waarin staat dat het contract ontbonden wordt, is het samenlevingscontract ontbonden.

 

Wilt u meer informatie over de vastlegging van huwelijkse voorwaarden of een samenlevingscontract? Wij adviseren u graag.

Was deze informatie nuttig?

Klik op de duimpjes! Hoe meer, hoe nuttiger je het vond!

-

omdat je onze informatie nuttig vond...

Volg ons voor meer op social media!

We vinden het vervelend dat je de informatie niet nuttig vond!

Help ons de informatie te verbeteren!

Vertel ons hieronder hoe we het kunnen verbeteren.