Wat nu als je dood gaat?

Vroeger was het vaak verplicht om bij je hypotheek een overlijdensrisicoverzekering (ORV) af te sluiten. Tegenwoordig wordt deze voorwaarde nog maar weinig gesteld. Toch is het verstandig om zo’n levensverzekering te overwegen.

Want wat als jij of je partner onverwachts overlijdt? Kan degene die overblijft dan de woonlasten nog wel betalen? Als dit niet zo is, kan een ORV uitkomst bieden. Die keert een geldbedrag uit na het overlijden van de verzekeringnemer. Als nabestaande kun je dit geld gebruiken als inkomen of om een (hypotheek)schuld mee af te lossen.

Grote financiële gevolgen

Omdat de voorwaarde van het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering er vaak niet meer is, hebben consumenten in de afgelopen jaren veel minder overlijdensrisicoverzekeringen afgesloten. Ze besparen daarmee premie. Maar die ORV-premies de afgelopen jaar sterk zijn gedaald. Bezuinigen op deze verzekering levert dan ook nog maar weinig op. Terwijl de financiële gevolgen enorm kunnen zijn.

Partnerpensioen

Wij nemen daarom graag de tijd om stil te staan bij de gevolgen van overlijden van één van jullie beiden. Een van de vragen die daarbij aan bod komt, is of jullie bij een overlijden recht hebben op een partner- of nabestaandenpensioen. Maar zelfs als dat zo is, is zo’n pensioen lang niet altijd voldoende om de hypotheeklasten mee te kunnen betalen.

Reken jezelf niet rijk en kijk verder dan alleen de rente en aflossing op je hypotheek. Energie, water en onderhoud zijn ook terugkerende woonlasten. En voor de achterblijvende partner – en eventuele kinderen – moet toch ook geld overblijven voor eten, kleding, studie, sport en vakantie.

Samenwonen

Daarnaast kan jullie vorm van samenleven ook van invloed zijn. Woon je samen zonder contract? Dan zijn je rechten meestal niet hetzelfde als wanneer je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt. Wij kunnen je uitleggen wat je in zo’n geval het beste kunt doen.

Meer informatie

n veel situaties is een ORV een goede verzekering tegen het plots wegvallen van inkomen door overlijden. Wil je hier meer over weten? Maak een afspraak met een van onze adviseurs. Die brengt alles graag voor je in kaart.

Heb je al een ORV en vraag je je af of deze nog voldoet of misschien wel goedkoper kan? Ook dan ben je bij ons aan het juiste adres.

  (bron: levenwonen.nl, 23 maart 2021)

  Was deze informatie nuttig?

  Klik op de duimpjes! Hoe meer, hoe nuttiger je het vond!

  -

  omdat je onze informatie nuttig vond...

  Volg ons voor meer op social media!

  We vinden het vervelend dat je de informatie niet nuttig vond!

  Help ons de informatie te verbeteren!

  Vertel ons hieronder hoe we het kunnen verbeteren.