Wat te doen bij een overwaarde van je huis

Recente berekeningen laten zien dat veel huiseigenaren een forse overwaarde op hun huis hebben. Bij ruim 1 op de 3 woningeigenaren loopt die waarde zelfs op tot meer dan €100.000. Heb jij het vermoeden van een overwaarde, dan is het verstandig om een paar dingen te onderzoeken.

Overwaarde

Wij spreken van “overwaarde” wanneer de actuele marktwaarde van de woning hoger is dan de resterende hypotheekschuld die op de woning rust. Ruim een derde van de woningen in Nederland heeft een overwaarde.

Die overwaarde komt aan de ene kant doordat de waarde van de woningen de afgelopen jaren sterk is gestegen, en aan de andere kant omdat veel huiseigenaren geleidelijk ook een deel van hun hypotheek aflossen.

Controleer je hypotheekrente

Heb jij een eigen woning en vermoed je dat de actuele marktwaarde fors hoger is dan de resterende hypotheekschuld? Dan kan het zinvol zijn om te controleren of de rente die je voor je hypotheek betaalt nog wel correct is.

Het kan namelijk zijn dat er in het verleden, toen er geen of veel minder overwaarde was, op de hypotheekrente die je betaalt een extra toeslag is gelegd. Dit kan gebeurd zijn vanuit de gedachte dat wanneer je niet aan je betalingsverplichtingen voldoet, de woning moet worden verkocht en uit de opbrengst die daaruit verkregen wordt, de bank misschien het uitgeleende bedrag niet volledig terugkrijgt. Die opslag op de rente is een soort extra risicopremie.

Wanneer de waarde van je woning sterk is gestegen en de schuld in de loop der jaren ook nog minder is geworden, dan wordt het risico van de bank veel kleiner of is misschien zelfs helemaal verdwenen. Bij verkoop van de woning is de opbrengst altijd voldoende om de schuld die je aan de bank hebt af te lossen.

Het probleem is nu, dat de ene hypotheekverstrekker de toeslag zal een eventuele toeslag automatisch laat vervallen indien men, bijvoorbeeld via de WOZ-tarieven, ziet dat er geen of een lager risico is, terwijl een andere verstrekker die toeslag alleen maar laat vervallen indien je daar zelf uitdrukkelijk vraagt.

Ruimte voor verduurzaming

Heeft jouw woning overwaarde dan kan het ook aantrekkelijk zijn om te onderzoeken of het zinvol is een deel van die overwaarde te gebruiken om je bestaande hypotheek te verhogen om je woning te verduurzamen. Naast het feit dat je daarmee bijdraagt aan het verbeteren van het milieu, zul je ook zien dat de maandelijkse kosten voor energie gaan dalen, de waarde van je woning stijgt én, niet onbelangrijk, het comfort in de woning toeneemt. Het op deze wijze gebruiken van een deel van de overwaarde van je woning kan een heel verstandige en rendabele beslissing zijn. Overigens kun je de overwaarde ook gebruiken voor andere investeringen in je woning.

Maak een afspraak

Heb jij een woning met een overwaarde, dan kijken we graag eens samen welke opties er zijn om je woonlasten verder te verlagen. Maak dan ook vandaag nog een afspraak met onze adviseurs.

(Bron: Bureau DFO)

Was deze informatie nuttig?

Klik op de duimpjes! Hoe meer, hoe nuttiger je het vond!

-

omdat je onze informatie nuttig vond...

Volg ons voor meer op social media!

We vinden het vervelend dat je de informatie niet nuttig vond!

Help ons de informatie te verbeteren!

Vertel ons hieronder hoe we het kunnen verbeteren.