Zorgverzekering 2020: Wat verandert er voor u?

Alle nieuwe zorgpremies voor 2020 zijn bekend, dus het is tijd om u te verdiepen in wat er voor u verandert. Hoe hoog is de verwachte zorgpremie komend jaar en hoeveel bedraagt het verplichte eigen risico? Hieronder lees je wat er gaat veranderen in het nieuwe jaar.

 

Veranderingen zorgverzekering 2020

Wat verandert er aan de zorgverzekering in 2020? Wij zetten de 5 belangrijkste wijzigingen voor u op een rij:

1. Zorgpremie omhoog
De zorgpremie stijgt in 2020 met € 37. Dit is een stijging van ongeveer € 3 per maand.

2. Collectieve korting omlaag: van 10% naar 5%
In 2020 daalt de korting op de collectieve zorgverzekering van 10% naar maximaal 5%. Een collectieve zorgverzekering lijkt misschien voordeliger, maar is dat niet altijd. De premie waar de korting overheen gaat is vaak hoger, waardoor je uiteindelijk onder aan de streep uiteindelijk vaak meer betaalt.

3. De zorgtoeslag stijgt
Heb je recht op zorgtoeslag omdat je een laag inkomen hebt? Dan ontvang je in 2020 meer zorgtoeslag. Dit is een gevolg van de stijging van de premies en de verlaging van de korting op de collectieve zorgverzekering. Deze stijging houdt in:

  • Alleenstaanden: + € 67
  • Meerpersoonshuishoudens: + € 95

4. Minder uitgebreide aanvullende verzekering
In 2020 zal vanuit de aanvullende verzekering en de tandartsverzekering minder worden vergoed. De premies voor een aanvullende verzekering zijn ook gestegen.

5. De basisverzekering verandert
Ieder jaar bepaalt de overheid de inhoud van de basisverzekering. Met de basisverzekering wordt de belangrijkste zorg vergoed, zoals een bezoek aan de huisarts, spoedeisende hulp en een ziekenhuisopname. De belangrijkste wijzigingen voor 2020:

  • Het verplicht eigen risico is ook in 2020 € 385;
  • Krijgt u in 2020 een behandeling bij een ziekenhuis? Dan kunt u logeerkosten vergoed krijgen in plaats van reiskosten. De vergoeding is maximaal € 75 per nacht. Voorwaarde is dat u niet opgenomen wordt in het ziekenhuis en dat de behandeling minimaal 3 aaneengesloten dagen duurt;
  • Zorg door de specialist ouderengeneeskunde of arts verstandelijk gehandicapten zit vanaf 2020 in de basisverzekering;
  • Regeling Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT) wordt verlengd;
  • Volgt u in 2020 een programma ‘Stoppen met roken’? Dan betaalt u daarvoor géén eigen risico meer;
  • Ook komen er enkele medicijnen bij in de basisverzekering. Het gaat om durvalumab en abemaciclib (bij longkanker). En om Fampyra (bij multiple sclerose).

Basisverzekering 2020

In 2020 worden er verschillende wijzigingen doorgevoerd met betrekking tot de basisverzekering. Zo ontvangen mensen in 2020 een logeervergoeding van € 75 per nacht als ze ver van een ziekenhuis wonen waar ze worden behandeld, maar niet worden opgenomen.

Daarnaast wordt de apotheekbereiding van dure medicijnen die niet in de basisverzekering zijn opgenomen in 2020 wél vergoed, op voorwaarde dat deze prijs niet extreem hoog is.

Verder wordt de zorg die de specialist ouderengeneeskunde en arts verstandelijk gehandicapten bieden, onderdeel van het basispakket. De werkdruk van de huisarts en wijkverpleegkundige zou hierdoor omlaag moeten gaan.

Zorgtoeslag 2020

Zorgtoeslag is bedoeld om mensen financieel tegemoet te komen. Mensen met een laag inkomen kunnen een toeslag krijgen voor de zorgkosten zodat de zorg betaalbaar blijft voor iedereen. De hoogte van de zorgtoeslag is afhankelijk van het beschikbare inkomen.

In 2020 ontvangen alleenstaanden gemiddeld € 67 extra en meerpersoonshuishoudens ontvangen € 95 extra. Wil je weten of je recht hebt op zorgtoeslag? Je kunt meer informatie vinden over de zorgtoeslag op de website van de Belastingdienst.

Eigen risico 2020

Het eigen risico blijft in 2020 gelijk. Dit houdt in dat je ook in 2020 maximaal € 385 betaalt voor zorg uit de basisverzekering. Vanaf 2008 is het eigen risico ingevoerd en het is sindsdien bijna ieder jaar gestegen. In 2017, 2018, 2019 en 2020 is het eigen risico echter gelijk gebleven.

Zorgpremie 2020

De premie verschilt per verzekeraar, aangezien zij zelf hun premie mogen bepalen.

Zorgverzekering 2020 vergelijken

Het is heel verstandig om ieder jaar zorgverzekeringen te vergelijken. De inhoud van het basispakket is bij alle zorgverzekeraars gelijk, maar de premies kunnen hiervoor flink uiteen lopen.

Welke zorgverzekering past het best bij uw persoonlijke situatie? Kiest u voor alleen een basisverzekering of heeft u ook een aanvullende zorgverzekering nodig? Om erachter te komen welke zorgverzekering het beste bij je past is het belangrijk om je zorgbehoefte in kaart te brengen. Hoeveel zorg heb je op dit moment nodig en hoeveel zorg denk je komend jaar nodig te hebben? Wij geven u hierover graag advies door middel van uw huidige zorgpolis te vergelijken met de zorgaanbieders voor 2020.

Gecontracteerde zorgaanbieders in 2020

Elk jaar maken zorgverzekeraars weer nieuwe afspraken met ziekenhuizen over de vergoeding van zorg. Het kan dus zijn dat uw huidige gecontracteerde zorgaanbieders wijzigen. Dat wil zeggen dat u misschien niet meer naar de huisarts of het ziekenhuis kan gaan die uw voorkeur heeft. Let daarom goed op bij het afsluiten van uw nieuwe zorgverzekering voor 2020 welke zorgaanbieders er gecontracteerd staan en welke niet

Zorgverzekering 2020 afsluiten

Als u vóór 1 januari 2020 overstapt, wordt uw huidige zorgverzekering voor u opgezegd. U kunt tot eind februari overstappen, maar daarbij geldt wel dat u dan zelf uw oude zorgverzekering op moet zeggen. Ten slotte mag een verzekeraar u voor een basisverzekering nooit weigeren, maar dit kan wel voor een aanvullende verzekering.

Bron: Consumentenbond.nl en Overstappen.nl

Was deze informatie nuttig?

Klik op de duimpjes! Hoe meer, hoe nuttiger je het vond!

-

omdat je onze informatie nuttig vond...

Volg ons voor meer op social media!

We vinden het vervelend dat je de informatie niet nuttig vond!

Help ons de informatie te verbeteren!

Vertel ons hieronder hoe we het kunnen verbeteren.