Alvast tien procent van je pensioen opnemen? Wel of niet doen?

Pensioenregeling S-Fin & Myburgh RegioBank Zevenaar

Als je binnenkort met pensioen gaat, heb je wellicht al gehoord van de nieuwe pensioenregels die het mogelijk maken om tien procent van je opgebouwde pensioen in één keer op te nemen. Dat klinkt natuurlijk interessant, maar voordat je deze keuze maakt, is het belangrijk om te begrijpen hoe het werkt en wat de voor- en nadelen zijn.

Meer flexibiliteit

De nieuwe pensioenregeling is bedoeld om het pensioen flexibeler te maken. Het bedrag dat je in één keer kunt opnemen, kun je bijvoorbeeld gebruiken om na je pensionering te reizen of om je hypotheek af te lossen. De besteding is vrij, dus je kunt het geld gebruiken voor wat je maar wilt. Je mag maximaal tien procent opnemen van het pensioen dat je via je werkgever hebt opgebouwd, maar het mag ook minder zijn. Je hebt ook een vergelijkbaar keuzerecht voor het pensioen dat je zelf privé hebt opgebouwd via bijvoorbeeld een lijfrente.

Waar moet je rekening mee houden?

Het bedrag kan je helpen om je persoonlijke wensen te verwezenlijken en flexibeler met je oude dag om te gaan. Maar het heeft ook gevolgen voor je maandelijkse pensioenbedrag: hoe meer je in één keer opneemt, hoe lager je maandelijkse pensioenbedrag wordt. Je pensioenfonds of -verzekeraar kan je precies laten zien wat het voor jou betekent.

Bovendien gaat je inkomen flink omhoog in het jaar dat je het bedrag ontvangt. Dit kan gevolgen hebben voor belastingen en eventuele toeslagen, dus laat je daarover goed informeren. Het is ook belangrijk om te weten of je al de AOW-leeftijd hebt bereikt, omdat je dan als AOW-gerechtigde minder belasting betaalt.

Je kunt de mogelijkheid van een ‘bedrag ineens’ niet combineren met de al bestaande hoog/laag constructie, waarbij je in de eerste jaren na pensionering meer op je rekening gestort krijgt dan in de jaren erna. Het combineren van de twee regelingen zou betekenen dat er een te grote hap uit de pensioenpot wordt genomen.

Als je partnerpensioen lager wordt door het opnemen van een bedrag ineens, moet je partner daarmee instemmen. Het is ook belangrijk om te weten dat het niet mogelijk is om een deel van je AOW ineens op te nemen. Het gaat om pensioen dat je hebt opgebouwd als werknemer.

Niet uithollen van je pensioen

Het is van belang om de impact op jouw persoonlijke situatie goed in kaart te brengen. Heb je een mooi doel voor het geld en kun je de teruggang in maandbedragen goed opvangen, dan kan het een interessante optie zijn. Maar heb je een laag pensioen dan kan het een gevaar zijn dat je je inkomen teveel uitholt. Zorg daarom dat je een goed beeld hebt van je financiële situatie voordat je deze beslissing neemt.

Samenhang met andere financiële zaken

Bedenk daarbij ook dat je pensioen een onderdeel is van je financiële situatie. Misschien heb je ook nog een eigen woning met overwaarde of ander vermogen. En het kan ook goed zijn dat je aan meerdere pensioenregelingen hebt deelgenomen. Het is daarom verstandig om een compleet beeld te hebben van je financiële situatie voordat je een besluit neemt. Een financieel adviseur kan je hierbij helpen en samen met jou de mogelijkheden verkennen.

Update: uitstel tot 2024

De mogelijkheid om het bedrag ineens op te nemen zou in eerste instantie in 2023 ingaan. De inwerkingtreding is door de minister uitgesteld tot 1 januari 2024, zodat pensioenuitvoerders meer tijd hebben om zich hierop voor te bereiden. Dit geeft jou als pensioendeelnemer ook meer tijd om je goed te laten informeren en je keuze weloverwogen te maken. Zorg dat je goed op de hoogte bent van de mogelijkheden en risico’s voordat je een beslissing neemt.

Wil je meer weten over de mogelijkheid om je pensioen ineens op te nemen? Laat je dan informeren door de adviseurs van S-Fin & Myburgh. Zij kunnen je helpen bij het maken van een weloverwogen beslissing en het in kaart brengen van jouw persoonlijke situatie.

Was deze informatie nuttig?

Klik op de duimpjes! Hoe meer, hoe nuttiger je het vond!

-

omdat je onze informatie nuttig vond...

Volg ons voor meer op social media!

We vinden het vervelend dat je de informatie niet nuttig vond!

Help ons de informatie te verbeteren!

Vertel ons hieronder hoe we het kunnen verbeteren.