10 vragen (en antwoorden) over je rechtsbijstandverzekering

Overige financiele zaken - S-Fin Myburgh RegioBank - Zevenaar - header

Schade aan je auto. Een klusjesman die zijn afspraken niet nakomt. Ontslag zonder goede reden. Een juridisch conflict kan zomaar ontstaan en veel geld kosten. Zeker als je een advocaat moet inschakelen. In deze onzekere tijden krijgen we veel vragen over de rechtsbijstandverzekering. Wij zetten de 10 belangrijkste vragen en antwoorden hieronder voor je op een rijtje.

Vraag 1: Wat kost een rechtshulpverzekering?

De kosten van een rechtsbijstandverzekering zijn afhankelijk van de dekking. Die is meestal opgebouwd uit verschillende modules die je op jouw persoonlijke situatie kunt afstemmen. Natuurlijk geldt daarbij: hoe meer modules je combineert, hoe hoger de premie. Daarnaast is de hoogte van de premie afhankelijk van de gezinssamenstelling. Een rechtsbijstandverzekering is bijvoorbeeld goedkoper voor alleenstaanden dan voor een gezin met kinderen.

Vraag 2: Uit welke modules kun je kiezen?

Zoals gezegd kun je kiezen uit verschillende modules. De module ‘consument’ is er voor spullen die je koopt. Denk bijvoorbeeld aan een product dat je online kocht, maar niet hebt ontvangen. Met de module ‘wonen’ ben je gedekt bij conflicten rondom je woning, zoals een burenruzie. De module ‘verkeer’ helpt bij geschillen over een verkeersongeval. De module ‘werk en inkomen’ dekt rechtshulp bij arbeid gerelateerde zaken en de module ‘fiscaal en vermogen’ voorziet in juridische ondersteuning bij conflicten over belastingen, toeslagen of beleggingen. Als laatste noemen we ook nog even de module ‘scheidingsmediation’.

Vraag 3: Is een rechtsbijstandverzekering noodzakelijk?

Die vraag is moeilijk te beantwoorden, omdat het lastig inschatten is of je ooit in een juridisch conflict belandt. ,,Het is verstandig om de risico’s af te wegen’’, zegt Anneke van Kesteren, jurist bij Het Juridisch Loket. ,,Stel jezelf de vraag: hoe groot is de kans dat ik een beroep moet doen op juridische bijstand? En bedenk daarbij dat een advocaat al snel een gemiddeld uurtarief van 180 euro rekent.’’

Vraag 4: Kun je een verzekering afsluiten tijdens een conflict?

Nee, een rechtsbijstandverzekering biedt geen dekking voor bestaande conflicten of geschillen die in de lucht hangen, zoals ontslag bij een reorganisatie. Als je dan pas een verzekering afsluit, heb je geen recht op hulp daarbij.

Vraag 5: Kun je bij corona gerelateerde conflicten aanspraak maken op je rechtsbijstandverzekering?

 Sinds de uitbraak het coronavirus zien we landelijk een flinke toename van het aantal aanvragen voor rechtsbijstandverzekeringen. De belangststelling is het grootst voor modules die dekking bieden voor werk en inkomen. Die komen van pas bij arbeidsconflicten. Vermoedelijk houden veel mensen rekening met een toekomstig arbeidsgeschil als gevolg van de coronacrisis. Let wel op dat dit niet altijd gedekt is. De corona-epidemie kan namelijk worden aangemerkt als ‘buitengewone omstandigheid’, waardoor werkgevers zich kunnen beroepen op overmacht. In dat geval kan een rechtsbijstandverzekering weinig voor je betekenen.

Vraag 6: Kun je bij elk geschil een zaak beginnen?

,,Dat hangt af van de voorwaarden die de verzekeraar hanteert’’, zegt Van Kesteren. ,,In de meeste gevallen zal er een minimaal financieel belang moeten spelen wil de verzekering wat voor je doen.’’ Bij een rechtsbijstandverzekering kom je de term ‘franchise’ tegen. Een franchise is een drempel-bedrag. Is de geleden schade lager dan dit bedrag, dan kun je geen beroep doen op rechtsbijstand.

Vraag 7: Mag je zelf een advocaat kiezen?

Als verzekerde word je doorgaans bijgestaan door de juridisch specialisten van de verzekeraar. ,,Maar moeten er procedures gevoerd worden waarbij sprake is van verplichte vertegenwoordiging van een advocaat, dan moet de verzekeraar je vrij laten in de keuze voor een advocaat in dienst van de verzekeringsmaatschappij of een externe advocaat’’, zegt Van Kesteren. ,,Dat is in 2013 zo bepaald door een uitspraak van het Europese Hof. Ook is het mogelijk een eigen advocaat te kiezen voor een second opinion als je vraagtekens hebt bij de aanpak van je rechtsbijstand.’’

Vraag 8: Hoeveel wordt door de verzekeraar vergoed?

Vaak gelden maximale vergoedingen, bijvoorbeeld voor het inhuren van een externe advocaat. Als je een eigen advocaat kiest, is dat voor de verzekeraar duurder dan als een interne werknemer de zaak behandelt. De maximale kostenvergoeding verschilt per verzekeraar, daarom is het verstandig om die goed te vergelijken. Sommige verzekeraars hanteren een eigen risico. Ook hier loont het om te vergelijken.

Vraag 9: Is het handig een rechtsbijstandverzekering bij de autoverzekering af te sluiten?

Als je een autoverzekering afsluit, kun je daarbij meteen een rechtsbijstandverzekering afsluiten. Maar je kunt ook kiezen voor een losse rechtsbijstandverzekering. Op zich verschillen ze beiden weinig in prijs.  Toch adviseren we meestal een losse rechtsbijstandverzekering af te sluiten, omdat die in veel gevallen een uitgebreidere dekking heeft dan de aanvulling op de autoverzekering. Heb je al een algemene rechtsbijstandverzekering met een uitgebreide module verkeer, dan is het afsluiten van een aanvullende of aparte verzekering voor de auto niet nodig. Dubbel verzekerd zijn is onnodig.

Vraag 10: Is er een goedkoper alternatief voor de rechtshulpverzekering?

Ja, Het Juridisch Loket of de Rechtswinkel voorzien in gratis juridisch advies. Voor een adviesgesprek bij Het Juridisch Loket mogen het verzamelinkomen en het vermogen respectievelijk niet hoger zijn dan 27.000 en 30.000 euro voor alleenstaanden en 39.400 en 60.000 euro voor gehuwden, samenwonenden of eenoudergezin.

Als blijkt dat je een advocaat nodig hebt, moet je hiervoor betalen. Mensen met een minimuminkomen kunnen hierbij beroep doen op gefinancierde rechtsbijstand. In dat geval betaalt de overheid een groot deel van de advocaatkosten en betaal je als rechtzoekende alleen een eigen bijdrage. Kijk voor de voorwaarden op rechtsbijstand.nl.

Meer weten over de meest passende rechtsbijstandverzekering voor jouw situatie? Wij kijken het graag voor je na.

(bron: gebaseerd op een eerder verschenen artikel AD, Kaj van Arkel, 2-5-20) 

Was deze informatie nuttig?

Klik op de duimpjes! Hoe meer, hoe nuttiger je het vond!

-

omdat je onze informatie nuttig vond...

Volg ons voor meer op social media!

We vinden het vervelend dat je de informatie niet nuttig vond!

Help ons de informatie te verbeteren!

Vertel ons hieronder hoe we het kunnen verbeteren.