Voorkom vervelende situaties op reis!

Verzekeringen - S-Fin Myburgh RegioBank - Zevenaar - header

Heeft u vakantieplannen? Lees dan onderstaande informatie. (Leestijd ongeveer 2 minuten)

Annuleringsverzekering
Naarmate de uitbraak van het coronavirus begin dit jaar heviger werd, sloten meer en meer verzekeraars deze dekking uit voor nieuwe verzekeringsaanvragen. Inmiddels is er niet één verzekeraar meer die het coronavirus als gedekte annuleringsreden kent. De uitbraak van een nieuwe ziekte is nog wel gedekt.

Ook voor bestaande verzekeringen geldt dat voor reizen geboekt na een bepaalde datum het coronavirus geen gedekte reden voor annulering meer is, omdat dit niet langer als onzeker voorval of onverwachte gebeurtenis beschouwd kan worden. Op 30 januari 2020 is het coronavirus namelijk uitgeroepen tot een internationale bedreiging en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft op 11 maart de corona-uitbraak officieel bestempeld als pandemie. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft op 17 maart voor alle landen minimaal kleurcode oranje afgegeven, wat wil zeggen dat het advies is om alleen te reizen indien dit noodzakelijk is. Dit reisadvies is niet bindend, maar verzekeraars volgen het wel.

Reisadvies vanaf 15 juni
Vanaf 15 juni wordt het weer mogelijk op vakantie te gaan naar landen binnen de EU/Schengenzone. Het reisadvies voor landen in die gebieden wordt aangepast van oranje (vakantiereizen afgeraden) naar geel (vakantiereizen mogelijk, let op risico’s).

Het reisadvies blijft oranje als een land het coronavirus nog niet voldoende onder controle heeft, nog geen Nederlandse toeristen verwelkomt of quarantaine oplegt bij aankomst. Check in elk geval altijd het reisadvies zoals deze wordt afgegeven door de Rijksoverheid (https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen).

Gaat u op vakantie naar een land waarvoor kleurcode oranje of rood geldt, dan is er meestal geen dekking op de reis- en/of annuleringsverzekering. Het coronavirus is dus voor nieuwe verzekeringsaanvragen en voor vakanties die nu geboekt worden geen gedekte reden meer om de annuleringskosten vergoed te krijgen.

(Tip: annuleer niet zelf uw vakantie als u aanspraak wilt maken op uw annuleringsverzekering)

Wordt een reis geannuleerd door de reisorganisatie zelf, dan heeft de consument wél recht op compensatie: teruggave van de reissom of een voucher. Als het gaat om de corona-epidemie op zich heeft een annuleringsverzekering dus geen zin meer. Ook voor een gevreesde tweede golf zal de annuleringsdekking geen uitkomst bieden, omdat deze niet onvoorzien zal zijn.

Toch een annuleringsverzekering
Maar er zijn nog meer gebeurtenissen denkbaar die een annuleringsdekking tóch het overwegen waard maken, ook voor een vakantie in Nederland. Zoals in de situatie wanneer iemand zelf besmet raakt met het coronavirus. In quarantaine moeten, is op zichzelf geen verzekerde gebeurtenis op de annuleringsdekking, maar de annuleringsdekking is wél van toepassing als het coronavirus is vastgesteld bij een verzekerde. Meestal moet hiervoor een doktersverklaring kunnen worden overlegd en soms moet er sprake zijn van ernstige gezondheidsklachten (zoals een longontsteking) of van een ziekenhuisopname

Maar er is meer
Naast een annuleringsverzekering kan het ook zinvol zijn om ook uw (doorlopende) reisverzekering te checken voor u op reis gaat.

Gaat u met de auto op pad? Dan kan een zomercheck bij uw garage zeer zinvol zijn. Zeker als de auto al een tijdje niet veel gebruikt is voor bijvoorbeeld woon/werkverkeer. Een extra check van zaken zoals bandenspanning kan veel narigheid voorkomen. U kunt eventuele pechhulp verzekeren als aanvullende dekking op uw autoverzekering of reisverzekering. Wel zo safe.

Reischecklist
Een schat aan informatie vindt u op: https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reischecklist. Hier staat onder andere een reischecklist van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hiermee kunt u goed voorbereid op pad.

Heeft u nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij adviseren u graag!

NB: Dit is een inschatting op basis van de informatie die nu beschikbaar is. Deze informatie wordt regelmatig geactualiseerd. Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Was deze informatie nuttig?

Klik op de duimpjes! Hoe meer, hoe nuttiger je het vond!

-

omdat je onze informatie nuttig vond...

Volg ons voor meer op social media!

We vinden het vervelend dat je de informatie niet nuttig vond!

Help ons de informatie te verbeteren!

Vertel ons hieronder hoe we het kunnen verbeteren.