Wat een auto en uw hypotheek gemeen hebben

Afgelopen week is onze adviseur op uw deurmat gevallen. Althans… in flyer vorm. We weten allemaal dat we onze auto regelmatig en goed moeten onderhouden om te voorkomen dat we stil komen te staan. Ook kunnen we met periodiek onderhoud  voorkomen dat we na langere tijd meer kosten kwijt zijn door grotere reparaties. En dat kan ook voor uw hypotheek gelden. Om dat te vertellen, kwamen we graag even bij u binnen.

Uw hypotheek is het waard om periodiek te laten bekijken

Uw hypotheek is niet alleen maar een lening waarvoor u een bepaalde rente betaalt. Het is in werkelijkheid een complexe set van afspraken. Die afspraken moeten er voor zorgen dat u ook op langere termijn de lasten van uw woning kunt blijven betalen. Ook wanneer de wereld om u heen verandert.

Het is daarom raadzaam om met enige regelmaat de tijd te nemen om te controleren of uw hypotheek nog wel optimaal aansluit bij uw huidige situatie en de verwachtingen die we op dit moment voor de komende jaren hebben.

Een aantal onderwerpen die tijdens de APK-beurt van uw hypotheek aan de orde kunnen komen noemen we hieronder. Zo krijgt u een beeld van de zaken waar wij als onafhankelijk adviseur allemaal op letten.

Huidige rente
Is de rente die u nu voor uw hypotheek betaalt nog marktconform of is het voordeliger om de hypotheek over te sluiten?

Rentevast periode
Voor welke periode heeft u uw huidige rente vastgelegd? Wanneer is het moment dat u over een nieuwe periode moet beslissen? Is het zinvol dit moment te vervroegen?

Renteopslagen
Weet u of uw bank rekent met renteopslagen? Kan het zijn dat wanneer de waarde van de woning is gestegen u recht heeft op een korting van de rente mits u deze bij de bank zelf aanvraagt?

Levenssituatie
Heeft u nog dezelfde wensen als toen u de hypotheek afsloot? Is uw werk- en gezinssituatie nog gelijk? Zo niet, dan kan het verstandig zijn om uw hypotheek aan de nieuwe situatie aan te passen?

Vermogensopbouw
Op enig moment moet de lening worden afgelost. Is duidelijk hoe dit te zijner tijd gaat plaatsvinden? Wanneer u spaart of belegt om deze aflossing te kunnen doen, ontwikkelt de vermogensopbouw zich dan zodanig dat op tijd het vermogen zo is gegroeid dat de lening ook echt kan worden afgelost?

Levensverzekering
Mogelijk was het bij het afsluiten van de hypotheek verplicht om een levensverzekering af te sluiten. Geldt deze verplichting nog steeds? Is handhaving van deze verzekering wenselijk?

Pensioenleeftijd
Mogelijk dat u bij het afsluiten van de hypotheek bent uitgegaan van een ingangsdatum van de AOW op 65 jaar. Wanneer deze ingangsdatum later is, welk gevolg heeft dit voor de betaalbaarheid van uw hypotheek?

Duurzaamheid
Kunt u uw woonlasten verlagen door nu, met fiscaal voordeel en subsidies, uw hypotheek iets te verhogen door uw woning duurzamer te maken?

De lijst hierboven is niet uitputtend. De “controlepunten” verschillen per situatie en per type hypotheek. In veel gevallen kunnen wij verbeteringen voorstellen. Nieuwsgierig? Bel of mail ons dan. Wij zetten uw hypotheek graag “op de brug”.

Was deze informatie nuttig?

Klik op de duimpjes! Hoe meer, hoe nuttiger je het vond!

-

omdat je onze informatie nuttig vond...

Volg ons voor meer op social media!

We vinden het vervelend dat je de informatie niet nuttig vond!

Help ons de informatie te verbeteren!

Vertel ons hieronder hoe we het kunnen verbeteren.