Waarom een verhuurhypotheek nog steeds interessant kan zijn

Met een verhuurhypotheek een huis kopen om te verhuren.

Wil je meer rendement uit je opgebouwde vermogen halen? Gaat je zoon of dochter studeren en wil je hem of haar een fijne plek bieden? Of wil je met de overwaarde van je huis je ouders een fijne oude dag bezorgen? Met een verhuurhypotheek, ook wel investeringshypotheek genoemd, krijg je de mogelijkheid een tweede woning te kopen om te verhuren.

Voorwaarden voor een verhuurhypotheek. 

Spaargeld levert door de lage rentestand nauwelijks nog iets op. Een interessant alternatief kan investeren in een tweede woning zijn. Met een verhuurhypotheek is het mogelijk een tweede woning te kopen en deze vervolgens weer te verhuren. Aan ouders, kinderen of derden. Iets wat bij een gewone hypotheek niet is toegestaan. Er zijn wel een paar zaken waar je op moet letten. 

Een verhuurde woning is minder waard dan een woning die niet verhuurd is. Hoe hoog die waarde is, bepaalt een taxateur. Afhankelijk van de gekozen geldverstrekker kun je tussen de 50 tot 90% van die waarde (in verhuurde staat) van de woning lenen. Daarnaast zullen de overdrachtsbelasting en notariskosten ook voor je rekening komen. De overdrachtsbelasting is per 1 januari van dit jaar verhoogd naar 8%. Je zult dus altijd ook eigen vermogen moeten aanspreken. Dat eigen vermogen kan overigens ook voortkomen uit de overwaarde van je eigen woning en hoeft dus niet altijd op een spaarrekening te staan. Dat kan zeker in deze tijd interessant zijn.

Hierboven beschreven we al dat een verhuurde woning in verhouding minder waard is dan een niet verhuurde woning. Hierdoor loopt een geldverstrekker ook meer risico. Dit brengt met zich mee dat er bovenop de reguliere hypotheekrente een opslag wordt toegepast. Een verhuurhypotheek is dus duurder dan een reguliere hypotheek.

Ook de fiscus kent regels omtrent de verhuurhypotheek.

Hieronder vind je de belangrijkste regels van de fiscus die bij een verhuurhypotheek van toepassing zijn.

Hypotheekrenteaftrek
Alleen als je zelf de woning bewoont mag je de hypotheekrente aftrekken. De hypotheekrente van de verhuurhypotheek komt hiervoor dus niet in aanmerking. De bruto en netto maandlasten zijn dus gelijk aan elkaar.

Belasting huurinkomsten
Een particulier hoeft zijn huurinkomsten niet op te geven aan de belastingdienst. Bezit je meerdere panden en vormen de huurinkomsten een flink deel van het inkomen, dan kan de fiscus je als ondernemer aanmerken.

Vermogensbelasting Bezit je een woning voor de verhuur, dan moet je hierover vermogensbelasting betalen. Voor de berekening hiervan kun je de hoogte van de verhuurhypotheek in mindering brengen van de waarde van de woning.

Interessant?

Ook in deze tijd kan het verhuren van een woning dus zeker een interessante manier zijn om meer rendement uit aanwezig vermogen te halen. Of dat vermogen nou op een spaarrekening staat of voortkomt uit de overwaarde uit je woning. Wil je precies weten of een verhuurhypotheek iets voor je is? Maak hieronder snel een afspraak. Onze adviseur kijkt graag met je mee en legt graag uit wat een verhuurhypotheek in jouw specifieke geval betekent.





    Was deze informatie nuttig?

    Klik op de duimpjes! Hoe meer, hoe nuttiger je het vond!

    -

    omdat je onze informatie nuttig vond...

    Volg ons voor meer op social media!

    We vinden het vervelend dat je de informatie niet nuttig vond!

    Help ons de informatie te verbeteren!

    Vertel ons hieronder hoe we het kunnen verbeteren.