Waarom een verhuurhypotheek ook voor u interessant kan zijn

Met een verhuurhypotheek een huis kopen om te verhuren.

Wilt u meer rendement uit uw opgebouwde vermogen halen? Gaat uw zoon of dochter studeren en wilt u hem of haar een fijne plek bieden? Of wilt u met de overwaarde van uw huis uw ouders een fijne oude dag bezorgen? Met een verhuurhypotheek, ook wel investeringshypotheek genoemd, krijgt u de mogelijkheid een tweede woning te kopen om te verhuren.

Voorwaarden voor een verhuurhypotheek.

Spaargeld levert door de lage rentestand nauwelijks nog iets op. Een interessant alternatief kan investeren in een tweede woning zijn. Met een verhuurhypotheek kunt u een tweede woning kopen en deze vervolgens weer verhuren. Aan ouders, kinderen of derden. Iets wat bij een gewone hypotheek niet is toegestaan. Er zijn wel een paar zaken waar u op moet letten.

Een verhuurde woning is minder waard dan een woning die niet verhuurd is. Hoe hoog die waarde is bepaald een taxateur. Afhankelijk van de gekozen geldverstrekker kunt u tussen de 50 tot 90% van die waarde (in verhuurde staat) van de woning lenen. Daarnaast zullen de overdrachtsbelasting en notariskosten ook voor uw rekening komen. U zult dus altijd ook eigen vermogen moeten aanspreken. Dat eigen vermogen kan overigens ook voortkomen uit de overwaarde van uw eigen woning en hoeft dus niet altijd op een spaarrekening te staan.

Hierboven beschreven we al dat een verhuurde woning in verhouding minder waard is dan een niet verhuurde woning. Hierdoor loopt een geldverstrekker ook meer risico. Dit brengt met zich mee dat er bovenop de reguliere hypotheekrente een opslag wordt toegepast. Een verhuurhypotheek is dus duurder dan een reguliere hypotheek.

Ook de fiscus kent regels omtrent de verhuurhypotheek.

Hieronder vindt u de belangrijkste regels van de fiscus die bij een verhuurhypotheek van toepassing zijn.

Hypotheekrenteaftrek
Alleen als je zelf de woning bewoont mag je de hypotheekrente aftrekken. De hypotheekrente van de verhuurhypotheek komt hiervoor dus niet in aanmerking. De bruto en netto maandlasten zijn dus gelijk aan elkaar.

Belasting huurinkomsten
Een particulier hoeft zijn huurinkomsten niet op te geven aan de belastingdienst. Bezit u meerdere panden en vormen de huurinkomsten een flink deel van uw inkomen, dan kan de fiscus u als ondernemer aanmerken.

Vermogensbelasting
Bezit u een woning voor de verhuur, dan moet u hierover vermogensbelasting betalen. Voor de berekening hiervan kunt u de hoogte van de verhuurhypotheek in mindering brengen van de waarde van de woning.

Interessant?

Ondanks alle regelgeving kan het verhuren van een woning dus zeker een interessante manier zijn om meer rendement uit aanwezig vermogen te halen. Of dat vermogen nou op een spaarrekening staat of voortkomt uit de overwaarde uit uw woning. Wilt u precies weten of een verhuurhypotheek iets voor u is? Maak hier een afspraak. Onze adviseur kijkt graag met u mee en legt u graag uit wat een verhuurhypotheek in uw specifieke geval betekent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *